Hellre vattenlösliga kostfibrer
Det finns vattenlösliga och olösliga fibrer, och det är främst de vattenlösliga fibrerna som tillskrivs diverse hälsoeffekter. De produkter som innehar ett högt innehåll av fibrer består dock sällan vattenlösliga fibrer utan istället olösliga fibrer såsom cellulosa samt vetekli. Dessa anses inte ha liknande hälsoeffekter.
De gelbildande fibrerna kallas även för vattenlösliga fibrer. När de kommer i förbindelse med vatten bildas en gel. När det sker i magen medför det att fibrerna kapslar in delar av de övriga ämnena i magen, vilket i sin tur skänker en förlängd procedur för matsmältningen som är bra. Gelen gör så att magsäcken töms långsammare och att blodsockret stiger i lagom takt.
Dessa vattenlösliga fibrer förekommer i till exempel linfrön, frukt, havre, baljväxter, grönsaker samt psylliumfrön. Det är värt att notera att människans ursprungliga föda som ju är fri fån spannmål kännetecknas av ganska lite olösliga fibrer och rikligt med vattenlösliga fibrer.
En bra kost består av mycket fibrer har vi fått veta, men det stämmer inte helt. En kost som innehåller stora mängder fibrer behöver inte nödvändigtvis vara bra. Det finns egentligen inga konkreta bevis för att dels fibrer överlag skulle vara bra för just magen, eller att de olösliga fibrerna skulle tillföra något som de vattenlösliga inte gör. Dock finns det andra hälsoeffekter som på bästa sätt uppnås med hjälp av vattenlösliga kostfibrer.
Det bästa sättet att få i sig fibrer är från kolhydrater som består av fibrer som är naturliga. Helst av allt grönsaker och frukt som tillhör kategorin av vattenlösliga kostfibrer. Den som nödvändigtvis är tvungen att äta spannmålsfibrer ska i sådana fall äta hela korn, vilket medför en mycket större nytta. Olösliga fibrer förekommer i huvudsak i spannmålets cellväggar, men dessutom i strukturer såsom till exempel fruktskal.
Att det uppkommit olika bantnings- och träningsmetoder mot bakgrund av vad vi vet om de vattenlösliga kostfibrernas effekter är möjligtvis föga överraskande. Självklart har det lanserats många olika preparat som är baserade på vattenlösliga kostfibrer. Försäljningen av dessa preparat går önskvärt men det är relativt dyrt. Det går minst lika bra att inhandla en egen påse med exempelvis psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst – till priset av cirka 20 – 30 kr.
Vad gäller för båda sorterna av fibrer är att de förhöjer känslan av mättnad med tanke på deras utfyllande roll. Båda sorterna kan också bekämpa förstoppning, vilket i sig inte är farligt och leder inte till förgiftning som många verkar förmoda.
Vilka unika fördelar har vattenlösliga kostfibrer då? Vattenlösliga kostfibrer äger egenskapen att kunna fördröja upptaget av blodsocker, vilket medför att den glykemiska belastningen sänks samt att blodsockernivån blir jämnare. Kolesterol och blodfettsnivåerna sänks i blodet med hjälp av vattenlösliga kostfibrer. Därutöver förbättras insulinkänsligheten vilket förebygger sockersjuka.
De vattenlösliga fibrerna binder gallsalter som med hjälp av avföringen följer med fibrerna. Levern behöver för den skull producera nya gallsalter vilket är positivt då kroppen måste bryta ner kolesterol. Kolesterolet innehåller nämligen byggstenar till gallsalterna.
Effekten av kroppens förlopp gällande gallsalter är att det negativa kolesterolet som kallas LDL kolesterol sänks. Det medför att risken att drabbas för åderförkalkning samt hjärt-kärlsjukdomar reduceras. Vattenlösliga kostfibrer är ur den synpunkten preventivt för den sortens åkommor.