Vattenlösliga kostfibrer – för en bättre hälsa
Fibrer är egentligen en typ av kolhydrater. Dessa kolhydrater förekommer i vegetabiliska livsmedel såsom exempelvis frukt, baljväxter, grönsaker samt diverse sädesslag. Fibrerna är uppdelade i lösliga – och vattenlösliga kostfibrer, men det är de vattenlösliga fibrerna som ger bäst hälsoeffekter. Tyvärr består produkter med höga fiberhalter allt för sällan vattenlösliga fibrer utan istället olösliga fibrer som cellulosa och vetekli som inte äger liknande hälsoeffekter.
De olösliga fibrerna absorberar rikliga mängder vatten och således är det extra viktigt att få i sig stora mängder vätska för att väga upp förlusten. Den egentliga främsta egenskapen med olösliga kostfibrer är att de fungerar som utfyllnad och medför att det blir bra konsistens på tarminnehållet.
Men den som har besvär med magen bör helst inte äta för mycket av de olösliga fibrerna då magen kan uppleva dessa fibrer som väldigt påfrestande. En kost som innehåller mycket fibrer behöver inte nödvändigtvis vara bra. Därutöver delar även vattenlösliga kostfibrer egenskapen att funka som utfyllnad. Ett rejält intag av vattenlösliga kostfibrer kan dock påverka tarminnehållets konsitens.
Vad som är generellt gällande för fibrer är att de passerar mag- och tarmkanalen utan att tas upp av kroppen. De är följaktligen varken näringsgivande eller energigivande. För att vår matsmältning ska funka på ett bra sätt är fibrerna dock betydelsefulla. Tarmarna hålls i trim på ett önskvärt vis då fibrerna får dem att jobba mer.
Vattenlösliga kostfibrer har många egenskaper som har inverkan på hälsan positivt. De kan slöa ner processen beträffande kroppens upptag av blodsocker. Det medför att den glykemiska belastningen inte blir lika hög och att en jämnare nivå av blodsockret uppstår. Vattenlösliga kostfibrer hjälper att förebygga sockersjuka då insulinkänsligheten förbättras. Dessutom sänks blod- och kolesterolnivåerna i blodet.
Det som framförallt kännetecknar vattenlösliga fibrer är att de är gelbildande. Det innebär att ett slags gel bildas när de kommer i kontakt med vatten som finns i magen. Det innebär att fibrerna ser till att andra ämnen i magen kapslas in – något som ger en längre matsmältning. Det är positivt bland annat på så sätt att det sker en långsammare tömning av magsäcken samt att blodsockret förhöjs i balanserad takt.
Övriga fördelar med vattenlösliga kostfibrer är att ett tillräckligt intag kan bidra till viktminskning samt vara GI-sänkande.
Vattenlösliga kostfibrer äger en bindande verkning på gallsalter. Dessa salter följer med fibrerna med hjälp av avföringen. Därför tvingas levern producera nya gallsalter, vilket medför att kroppen då tvingas bryta ner kolesterol som innehåller gallstenar.
Det innebär att det negativa kolesterolet LDL blir mindre. En sådan reduktion innebär i sin tur att risken att råka ut för för hjärt- och kärlsjukdomar samt åderförkalkning minskar. Det medför att intag av vattenlösliga kostfibrer äger förebyggande verkan för den sortens problem.
Den som vill få i sig just vattenlösliga fibrer måste äta mycket frukt och grönsaker. Det är naturliga fibrer som förvisso finns i diverse kosttillskott som har lanserats. Men faktum är att det blir mycket dyrare att få i sig de vattenlösliga kostfibrerna den vägen. Det fungerar alldeles utmärkt att till exempel istället köpa en påse med psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst.