Vattenlösliga kostfibrer är effektivt för hälsan
Naturligtvis är de flesta människor intresserade av att leva ett hälsosamt liv. Och varför skulle man vilja undfly det när det fullständigt kryllar av diverse goda hälsoeffekter att få del av. Vårt fysiologiska välmående utgörs i regel av god motion och träning, och bra kostvanor. För att optimera intaget av god mat så bör man ju också ha kunskaper om vad som verkligen är god kost. Genom en utökad medvetenhet kan man gagna sin hälsa ännu mer.
Det pågår en aktuell diskussion om fibrer och dess nyttighet. Allt fler menar att fibrerna i själva verket inte är så nyttiga som vi vill tro. Överlag kan man säga att fibrer är bra men det är en sanning med viss modifiering. Faktum är att fibrerna passerar tarmsystemet utan att kroppen fångar upp varken energi eller näring från dem. Men vad är då fibrerna bra för?
Fibrer är i sig ingenting dåligt då de har som främsta uppgift att fylla ut magen och hålla igång tarmsystemet. De är alltså bra för matsmältningsprocessen, och alla fibrer äger en mättande funktion.
Det finns två sorters fibrer, vattenlösliga och olösliga fibrer. Forskning har påvisat att det är de vattenlösliga fibrerna som skänker de bästa hälsoeffektera. Beklagligtvis är det inte allt för ofta som produkterna med hög deklaration av fibrer faktiskt består av just vattenlösliga fibrer. Mestadels handlar det om olösliga fibrer som vetekli samt cellulosa.
De vattenlösliga kostfibrerna är gelbildande vilket är utmärkande. De vattenlösliga fibrerna ser till att kapsla in de övriga ämnena som passerar magen med hjälp av denna gel. Det medför att kroppen på ett mer effektivt vis kan ta upp näring samt energi. Processen påbörjas när fibrerna kommer i kontakt med vätska i magen. Magsmältningen ges en längre process vilket är positivt för tarmsystemet. Tömningen av magsäcken sker således långsammare men därtill får det effekten att blodsockret stiger i lagom takt.
Vattenlösliga kostfibrer möjliggör en bromsning av upptaget av blodsocker. På så sätt sänks den glykemiska belastningen och blodsockernivån blir jämnare. Dessutom sänks kolesterol och blodfettsnivåerna i blodet. Insulinkänsligheten blir bättre vilket förebygger sockersjuka. Därtill reducerar de vattenlösliga kostfibrerna risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och åderförkalkning.
Att inta mycket frukt och grönsaker är positivt för den som vill få i sig de vattenlösliga fibrerna i större grad. Faktum är att det nu för tiden finns kosttillskott som består av vattenlösliga kostfibrer, men det finns fullständigt utmärkta ersättare i livsmedelsbutikerna såsom till exempel psylliumfrön. Det främsta skälet till att låta bli kosttillskotten är att det vanligtvis kan bli relativt dyrt. Och den som absolut inte klarar sig utan spannmålsfibrer gör bäst i att äta hela korn med tanke på att det gör kroppen en större nytta.
En av flera fördelar med vattenlösliga kostfibrer är att de har förmågan att binda gallsalter. Salterna följer därefter med fibrerna med avföringen. Det medför i sin tur att levern måste tillverka nya gallsalter.
Även kolesterol består av gallsalter. De vattenlösliga fibrerna medför därför effekten att det negativa kolesterolet LDL blir mindre i kroppen. Det är en minskning som medför att risken minskas att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar och åderförkalkning.