Vattenlösliga kostfibrer och dess hälsoeffekter
Det är inte alls ovanligt att personer strävar efter en god hälsa. För den saken skull är det massor faktorer som spelar in. Dels fysik träning och motion, men självklart har även kosten en betydelsefull roll. Men det förekommer en del myter om kosten. Ibland råder det delade meningar om vad i kosten som har bättre alternativt sämre hälsoeffekter.
Det finns en skillnad mellan fibrer som inte en överdriven grupp personer känner till. Fibrer finns i två olika typer som skiljer sig på så sätt att de ger varierande hälsoeffekter. De olösliga fibrerna är egentligen överskattade samtidigt som de vattenlösliga kostfibrerna står för de främsta positiva hälsoeffekterna.
Fibrer är faktiskt en typ av kolhydrater, och kolhydrater som förekommer i vegetabiliska livsmedel som till exempel baljväxter, grönsaker, frukt samt olika sädesslag. Det är sällan som produkterna med en rejäl halt fibrer verkligen innehåller just vattenlösliga kostfibrer. Oftast innehåller produkter med hög fiberhalt istället olösliga fibrer som vetekli samt cellulosa som dessvärre saknar liknande goda hälsoeffekter som vattenlösliga fibrer bidrar till.
Ett vanligt missförstånd är att produkter som innehåller mycket fibrer därav skulle vara hälsosamma. Generellt kan man säga att fibrer är bra för magsmältningen, och det gäller både olösliga kostfibrer samt vattenlösliga kostfibrer. Bägge varianterna av kostfibrer funkar som utfyllnad och medför så att tarminnehållet får rätt konsistens.
Båda sorterna av fibrer äger förmågan att de tar sig igenom tarmkanalen utan att kroppen tar upp varken näring eller energi från dem. Men fibrernas passering är likväl bra med tanke på att matsmältningen då fungerar på ett bra sätt. Tarmarna får jobba mer och hålls i trim på ett önskvärt vis.
Har man problem med magen får man dock tänka sig för, och de olösliga fibrerna måste undvikas i högre utsträckning då magen kan erfara dem som mycket krävande. Mot bakgrund av det så måste en fiberrik kost inte nödvändigvis vara bra. Såtillvida man inte tänker på att äta sådan kost som istället består av mycket vattenlösliga fibrer.
För att få i sig mycket vattenlösliga kostfibrer är det angeläget att äta mycket med grönsaker och frukt. Men somliga anser att det är smidigare att inta diverse kosttillskott som numera finns tillgängligt på marknaden. Det många dock inte vet är att det blir betydligt dyrare att lägga pengar på kosttillskott än att få i sig vattenlösliga kostfibrer på naturligt vis. Att istället inhandla en påse psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst fungerar som ett utmärkt substitut för kosttillskotten – och billigare dessutom.
Den främsta egenskapen hos de vattenlösliga fibrerna är att de har förmågan att bilda gel. När vätska samt de vattenlösliga fibrerna hamnar i kontakt så får de vattenlösliga fibrerna effekten att de kapslar in de övriga ämnena i kroppen och förlänger matsmältning. Givetvis har kroppen då bättre förutsättningar att ta upp näring samt energi. Därtill medför processen att blodsockret stiger i en måttlig takt.
Vattenlösliga kostfibrer förebygger diabetes då insulinkänsligheten förbättras. Samt blod- och kolesterolnivåerna sänks i blodet.
Vattenlösliga fibrer binder gallsalter som följer med fibrerna med avföringen. För att levern ska ges möjlighet att producera nya gallsalter tvingas den bryta ner kolesterol. En konsekvens av det blir att det negativa kolesterolet LDL reduceras. På sikt innebär det att risken att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar och åderförkalkning minskar.
Övriga fördelar med vattenlösliga kostfibrer som många uppskattar är att de kan bidra till viktminskning och vara GI-sänkande ifall intaget blir tillräckligt rejält.